12 juli 2011

En stilla kväll hos oss

Hämtade inte hem katterna idag, lilla Selma ville ut och hann inte komma in så vi kunde samla ihop truppen och åka. Joline var trött, hungrig och ville ingenting. En banan gick ner iaf på vägen mot Ström så lite energi fanns så vi kunde handla och fylla kylskåpet hemma.

Jag skulle hem och läsa och Henrik natta, men jag hamnade visst med disken och massa stök med tomatplantorna jag tagit hem och klockan hann bli 22 innan jag var klar med det. Hann dock läsa klart en fallstudie om hur en enkel man omvandlades till en fundamentalistisk martyr . Det får en att fundera vill jag lova. Hur mötet med en annan kultur kan krocka så till den milda grad att man väljer att stärka sin egna tro, innan var han inte alls särskilt troende, och skapa sig en "fiende" som man kämpar emot i Guds namn. Allt är svart och vitt, gott och ont, Gud och Satan. Hur enkelt det är att legitimera våld, då egentligen våld är förbjudet inom nästan alla religioner, genom att förvränga eller tolka vissa delar av "den heliga skriften" som att det är legitimt enligt vissa kriterier. Sätta sig in i hur dessa människor tänker, hur stor makt ledarna för dessa grupper har och hur en hel grupp kan gå samman i de ideologierna och tankarna. Hur tänker egentligen individen i gruppen? Vem är denne/denna som ansluter sig till en sådan grupp och som ex. väljer att bli en martyr?

Fundamentalism är en motsättning till modernismen och globaliseringen, en motsättning till hur utvecklingen i samhället har lett till att religionen fått mindre inflytande och numera är något som är privat för individen. Staten och kyrkan t.ex. är numera åtskilda i de flesta samhällen och var och en får ha den religion som den vill utan att det har någon påverkan på t.ex. sitt arbete. En fundamentalist vill att lagen ska baseras på "den heliga skriften", en teokrati och inte den demokrati som de flesta länder har idag. Som en pytteliten sammanfattning av det hela;)

Nu är timmen sen så nu ska jag joina älsklingarna:)

Inga kommentarer: